Wykonanie
Masło... Coś co stosujemy na co dzień. Ciągłe myśli.. co lepsze masło?
margaryna itd. Ja postanowiłam na... zrobieniu swojego
masła. Taką najprostszą i najszybszą Wam podam. Nieraz zapewne ubijaliście śmietanę? I pewnie włączyliście robota.. coś za długo i
śmietana się zmaśliła. Pewnie lądowało to koszu. A błąd? można było przerobić na masełko.Składniki:
2 woreczki (małe opakowania)
śmietan 30%. Ja używam wiejskiej, polecam ;-)szczypta
soliŚmietany wlewamy do robota kuchennego, miksera itp urządzeń. Na początku na wysokich obrotach, ale jak
śmietana się zmaśli, dodajemy szczyptę
soli i zmniejszamy obroty gdyż, będzie robić się
masło, a
maślanka zacznie pryskać.Zrobione
masło formujemy w dowolny kształt i wkładamy do lodowatej
wody. Zimna
woda z kostkami
lodu. Na ok 10 min. wyciągamy na talerzyk, wkładamy na ok 1h do lodówki i po tym czasie możemy już jeść.Smak, zapach... niezapomniany. Polecam ;-)