Wykonanie
Wiem, że sezon na
przetwory już miną, ale zrobiłam mus, już dawno i nie pokazał się na blogu, więc postanowiłam go umieścić. Musik jest pyszny lekko kwaskowy, i bez dodatku
cukru :).

Składniki:
jabłka obrane, z usuniętymi gniazdami,Wykonanie:
Jabłka kroimy w małe kawałki, najlepiej plasterki.Do garnka, nalewamy wady, mniej więcej ok. 1 , 5 cm od dna.Na 2 kg
jabłek wystarczający będzie 3 l garnek.
Wode doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy
jabłka. Dusimy, aż powstanie mus.Następnie przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.Słoiki jeszcze gorące kładziemy na ścierce nakrętką do góry. Najlepiej jeszcze nakryć słoiczki z góry.*mus z pierówek wychodzi dość kwaskowaty, mi to nie przeszkadza, ale do
jabłek nie dodajemy
cukru, więc jak ktoś woli słodkie najlepiej wybierać te słodsze .W sklepie lub na targu napewno wam doradzą.**u mnie wyszła prawie 5 słoiczków, nie zważyłam
jabłek, ale tak na oko było tak troszkę ponad 2kg.