ßßß
Składniki:jabłka obrane, z usuniętymi gniazdami,Wykonanie:Jabłka kroimy w małe kawałki, najlepiej plasterki.Do garnka, nalewamy wady, mniej więcej ok. 1 , 5 cm od dna.Na 2 kg jabłek wystarczający będzie 3 l garnek.Wode doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Dusimy, aż powstanie mus.Następnie przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.Słoiki jeszcze gorące kładziemy na ścierce nakrętką do góry. Najlepiej jeszcze nakryć słoiczki z góry.*mus z pierówek wychodzi dość kwaskowaty, mi to nie przeszkadza, ale do jabłek nie dodajemy cukru, więc jak ktoś woli słodkie najlepiej wybierać te słodsze .W sklepie lub na targu napewno wam doradzą.**u mnie wyszła prawie 5 słoiczków, nie zważyłam jabłek, ale tak na oko było tak troszkę ponad 2kg.