Wykonanie

W sezonie jesiennym nie może zabraknąć w mojej kuchni tego wspaniałego warzywa.
Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :)Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam.Taki mus świetnie komponuje się w
chlebie, słodkich wypiekach,również niesamowity jest
dżem z dyni :)No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty do przygotowania.


Jedynym składnikiem musu jest
dynia Hokkaido, ważne właśnie żeby użyć tego rodzaju dyni. Ma ona mega
pomarańczowy miąższ i nie jest wodnista, i przed pieczeniem nie trzeba jej obierać.Wiec należy taką
dynie przekroić na pół wydrążyć środek usuwając pestki. Następnie pokroić w plastry (moje były niezbyt grube, dzięki temu
dynia szybciej się upiekła). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec ok 25 minut lub do czasu kiedy z łatwością wbijemy widelec w
dynię. Następnie wyjmujemy i studzimy.Pozbywamy się skórki i całość miksujemy blenderem.No teraz mamy dwa sposoby na przechowywanie dyni. Można ja poporcjować w 250 g porcje i zamrozić albo przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 3 dni po 25 minut.Ja jestem leniwa i po prostu mrożę :)