Wykonanie
Składniki:(na 3 porcje)- pół szklanki
kaszy jaglanej (ok. 90 g),- 20
truskawek (ok. 200 g),- łyżka
miodu (ok. 24 g),- łyżka prażonych
orzechów laskowych (ok. 15 g).Sposób przygotowania:1. Gotujemy
kaszą jaglaną wedle przepisu na opakowaniu.2. Kroimy
truskawki na ćwiartki.3. Mieszamy
kaszę jaglaną z
miodem i przekładamy do kokilek. Na
kaszy układamy
truskawki, a na truskawkach kolejną warstwę
kaszy jaglanej.4. Całość posypujemy
orzechami laskowymi.5. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180⁰C.

Deser jest bogaty w:- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę B 2 (pochodzącą z
kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,- żelazo (pochodzące z
kaszy jaglanej), które jest składnikiem
krwi,- magnez (pochodzący z
orzechów), który korzystnie wpływa na koncentracje.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 130 gEnergia: 180 , 00 kcal
Białko: 4,37 gTłuszcze: 4 , 29 gWęglowodany: 33 , 26 gBłonnik pokarmowy : 2 , 56 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza