Wykonanie

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam lekką
galaretkę, a w zasadzie piankę z
arbuza. Jedna porcja deseru to tylko 132 kcal, dlatego świetnie sprawdza się latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, kaloryczne przekąski. Podobnie jak lemoniada arbuzowa (link), przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje.Składniki (4 porcje):1 kg
arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu)100 g schłodzonego
arbuza do podaniasok z 1/2
cytryny1 łyżka
ksylitolu3 płaskie łyżeczki
żelatyny100 g jagód/borówek (użyłam zamrożonych, ze względu na panującą za oknem temperaturę)

1.
Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki.2. Zblenduj razem z
sokiem z cytryny i
ksylitolem.3. Odlej 1/3 szklanki powstałego soku, dodaj do tego
żelatynę i rozpuść w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.4.
Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj.5. Na dnie pucharków ułóż
jagody, zalej
galaretką.6. Odłóż do lodówki aż stężeje (ok. 1 - 2h).7. Udekoruj pokrojonym w kostkę
arbuzem i listkami mięty/melisy.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik132 kcal4 , 4 g0 , 3 g30 g1 , 3 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)6 , 7 %8 , 8 %0 , 4 %11 %5 %
