Wykonanie
Do świąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco zdrowszej, czasem odchudzonej wersji. Jak się objadać, to chociaż dobrymi kaloriami. Będzie też kilka mniej tradycyjnych propozycji, jak np. dzisiejsze
bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie
między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie je w kilka, max kilkanaście minut. Jeśli nie, możecie bardzo drobno posiekać
suszone owoce - też będzie ok, ale wiadomo że zajmie to trochę więcej czasu.Składniki (15 porcji) - postarajcie się poszukać niesiarkowanych
owoców (choć jak raz w roku zjecie te konserwowane, to też tragedii nie będzie).75 g
daktyli suszonych75
suszonych moreli50 g
rodzynek2 łyżki
soku jabłkowego30 g posiekanych
migdałówWszystkie składniki (oprócz
migdałów) zblenduj lub dokładnie posiekaj. Następnie formuj kule wielkości
orzecha włoskiego (najlepiej robić to dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie). Obtocz je w migdałach. Gotowe.Energia (1 kulka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik49 kcal0 , 9 g1 , 1 g10 g1 , 4 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)2 , 4 %1 , 8 %1 , 6 %3 , 7 %5 , 6 %