ßßß Cookit - przepis na Słodko ale zdrowo

Słodko ale zdrowo

nazwa

Składniki

Wykonanie

Słodko ale zdrowo – warsztaty kulinarne
sobota, 4 Lipiec 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Mam nadzieję, że mimo trwających – również na Rogaliku – wakacji, zaglądacie tu po przepisy
Dziś kilka słów o świetnych warsztatach „Słodko ale zdrowo”.
19 czerwca, dzięki zaproszeniu na Warsztaty Kuchni Lidla, miałam okazję spotkać się z Piotrem Małeckim, Mistrzem Polski Cukierników, na co dzień kuszącego słodkościami w gazetkach Lidla. Jego przepisy możemy również znaleźć w uwielbianej przeze mnie książce „Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Cook Up, które z tej okazji już od drzwi przywitało nas pięknie ozdobionym kwiatami i mnóstwem słodkości stołem. Uzbrojeni w fartuszki i menu zaczęliśmy od podziwiania w akcji samego mistrza, który pokazywał nam jak przygotować obłędnie wyglądającą szpinakową tartę z truskawkami. Następnie sami zakasaliśmy rękawy i zabraliśmy się do pracy. Podzieleni na kilka grup, podążając za wskazówkami Pawła Małeckiego przygotowywaliśmy szpinakowe ciasto, truskawkową konfiturę i żelkę do dodania ostatecznego błysku owocom. W kolejce czekało już rustykalne ciasto – galette z brzoskwiniami i orzechami nerkowca i bez lub alkoholowy koktajl z melona i arbuza.
Efekty naszej pracy były naprawdę imponujące, a szpinakowa tarta na pewno na stałe zagości w moim repertuarze ciast.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć, a przepisami podzielę się z Wami w najbliższych dniach, więc zaglądajcie!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/roznosci/slodko-ale-zdrowo-warsztaty-kulinarne