ßßß Cookit - przepis na Carpaccio

Carpaccio

nazwa

Wykonanie

Dla włoskiego smakosza
jedzenie oznacza znacznie
więcej niż zaspokajanie głodu.
Spożywanie posiłków pojmuję
podobnie. To apogeum dnia,
czas na powolne delektowanie się
każdym kęsem, biesiadowanie w gronie najbliższych, ogromna
radość, namiętność wręcz.
Kuchnia włoska jest słoneczna,
rozkoszna, przekonuje swą
prostotą i elegancją zarazem.
Dziś proponuję jedną z bardziej znanych potraw tej mistrzowskiej kuchni.
Carpaccio to danie z surowej polędwicy wołowej.
Jest wyjątkowo wykwintne. Powoduje, że podniebienie osiąga
stan niebiańskiego zachwytu.
Świeżą polędwicę wołową
około 70 dag oczyściłam i odkroiłam nierówne końcówki.
Przyrządziłam z nich później
krwiste steki :)
Równy kawałek mięsa owinęłam
ciasno folią spożywczą i włożyłam do zamrażalnika na kilkadziesiąt minut. Lekko
zmrożone mięso łatwiej się kroi.
Talerze, które miały posłużyć
do serwowania przekąski,
włożyłam do lodówki, celem ich schłodzenia.
Przygotowałam sos: dwie łyżki kaparów posiekałam.
Sok z cytryny wymieszałam z oliwą (6-7 łyżek) i kaparami.
Polędwicę pokroiłam na cienkie plastry, ułożyłam na zimnych talerzach.
Polałam sosem, posypałam morską solą i grubo utłuczonym pieprzem.
Potrawa będzie jeszcze bardziej wykwintna, jeśli połączy się
carpaccio z polędwicy z carpaccio z łososia.
Bardzo, bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito!
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/05/carpaccio.html