Wykonanie
3) Następnie nakładamy
steki (
łopatką lub ręką, ponieważ nie wolno ich przekłuwać, bo wyciekną
soki) i smażymy je po 5-6 minut (ja robię 5 minut) z każdej strony, z tym zastrzeżeniem, że obracamy je tylko 1 raz, żeby powierzchnia się raz, a dobrze przypiekła. Jeśli będziemy przewracać więcej
razy, to
stek może zacząć puszczać
soki i nie spiecze się w sposób właściwy (najdelikatniej rzecz ujmując, a mówiąc wprost - możemy "zabić"
stek i nie będzie nadawał się do jedzenia).

4) Po zdjęciu z patelni, kładziemy
stek na desce lub talerzu i przykrywamy go, np. folia aluminiową (ale tak, żeby dochodziło powietrze), na 4-6 minut, aby
mięso "doszło" w środku.



Powyższy przepis opracowałem na podstawie mojego blisko dziesięcioletniego doświadczenia ze
stekami z
polędwicy wołowej.Smacznego =)