Wykonanie
Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi
stekami, musicie wiedzieć jaki
stek zamówić. Mam dla Was krótką instrukcję i wyjaśnienia stopni wysmażenia
steków.Blue–stek- bardzo krwisty -
stek lekko obsmażony z każdej strony –
mięso w środku surowe i ciepłe.
Rare -
stek krwisty - słabo wysmażony–
mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania
białka, czerwone ‘krwiste osocze’.Medium
rare –
stek średnio krwisty -
mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.Medium –
stek średnio wysmażony – osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe,
mięso jeszcze bardziej jędrne.Medium Well –
stek dobrze wysmażony – pod dotknięciem
stek jest twardawy i elastyczny.Well done –
stek bardzo dobrze wysmażony –
mięso brunatne.