ßßß Cookit - przepis na Prosty bułgarski deser figowy

Prosty bułgarski deser figowy

nazwa

Wykonanie

Jogurt, czy też kiselo mlyako - mleko bułgarskie to podstawowy składnik kuchni naszych południowych braci słowiańskich. Akurat jest sezon na świeże figi, tak więc dziś przepis na banalny w wykonaniu deser łączący te dwa symbole kuchni Słowian południowych.
Składniki (na dwa desery):
cztery dojrzałe świeże figi
400 ml jogurtu bałkańskiego
dwie łyżki miodu
orzeszki pinii
cynamon
Do pucharków przełożyć pokrojone w ćwiartki figi i jogurt. Polać miodem, posypać orzeszkami pinii i szczyptą cynamonu. I tyle, gotowe :)
Zmodyfikowany przepis zainspirowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/10/prosty-bugarski-deser-figowy.html