Wykonanie
Párek v rohlíku (nepřesně hotdog, v jihočeském: pikador) je
pokrm určený k rychlému občerstvení.Wbrew powszechnemu mniemaniu, Czesi, obok Niemców, a nie Amerykanie, są mistrzami świata w fast food (albo jakby powiedział Czech: Rychlé občerstvení). W krainie wojaka Szwejka Párek v rohlíku można kupić z ulicznych wózków jak u nas
obwarzanki. Co istotne (chociaż chyba tylko dla Czechów) to wcale nie jest hot-dog.
Bułka to nie słodka,
mleczna pulchawa. Nie jest przekrojona, a wydrążona. No i charakterystyczne dla Czechów - żadnych warzyw. Žádné
zelenina. Tylko
musztarda i
keczup. No i Párek ;).Składniki:ok. 1/3
bagietki - w zależności od długości ... ;p
keczupmusztarda (najlepiej ostra, jak np. diżońska)
parówka (u mnie -
kiełbaska szynkowa)Z
bagietki wydrążyć wnętrze (najlepiej ... łyżeczką koktajlową ;) To, co wydłubiemy, można wykorzystać na spacerze, karmiąc Kachna divoká albo Labuť .
Kiełbaskę ugrillować na patelni grillowej. Mniej więcej gdy będzie na wpół gotowa, na patelni podgrzać wydrążone
pieczywo. Nałożyć do środka 2 łyżki
musztardy, sporo
keczupu i
kiełbaskę.