Wykonanie
Dłuższą chwilę się zastanawiałem, czy w ogóle wrzucać ten "przepis." Jednak po tym, jak zobaczyłem w sklepie
syrop cukrowy, w butelce 500 ml za kilkanaście złotych, to uznałem, że warto mu poświęcić jeden wpis.
Syrop cukrowy to składnik wielu koktajli i
drinków. Szczególnie ważną rolę spełnia w drinkach z
napojami gazowanymi, gdzie mieszanie
cukru-kryształu może szybko rozgazować
napój.Z łatwością można przygotować
syrop cukrowy w domu. W rondlu należy doprowadzić do wrzenia
cukier i
wodę w równych proporcjach - należy pamiętać, żeby dodać więcej, niż się chce uzyskać, bo w trakcie gotowania
woda szybko odparowuje. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia do ostygnięcia. Przelewać do butelki dopiero, gdy
syrop ostrygnie - chyba, że ktoś zamiast
syropu chce zrobić sobie koktajl Mołotowa ;) albo ma żaroodporną butelką oraz rączki z azbestu.
Syrop przyrządza się zazwyczaj z
białego cukru, ale do tropikalnych
drinków (jak Mojito) warto moim zdaniem zastąpić go
brązowym cukrem demerara.
Daje on o wiele lepszy posmak.
Syrop z
cukru muscovado szczerze odradzam - wyjdzie za ciężki, zbyt korzenny i będzie dominował w każdym
drinku.Ważna informacja - gotowy
syrop cukrowy spokojnie może przeleżeć w lodówce ok. dwa tygodnie.