Wykonanie


To pomysł na szybką, letnią kanapkę, która sprawdzi się też na lunch w pracy. Na gorąco jest wyśmienita, ale i na zimno mi smakowała. Pesto jest świetnym zastępcą
masła, a przy okazji nośnikiem smaku.Do takiej kanapki a'la caprese pasują mi
bagietki i inne
białe pieczywo. Po podgrzaniu są przyjemnie chrupiące. Do tego ciągnący się
ser mozarella i aromatyczne
pomidory. Czegóż chcieć więcej? ;)Kanapka caprese z pesto czyli kanapka z
pomidorami,
mozarellą i pesto z
bazyliiSkładniki na jedną kanapkę:1/3 szt.
bagietki2 łyżeczki pesto z
bazylii, domowego lub gotowegopołowa kulki
mozarelli z zalewyaromatyczny
pomidor np. bawole
serce, malinowy, gruntowyopcjonalnie: świeże listki
bazylii,
pieprz czarny mielonyWykonanie:Włączyć piekarnik: 200 st. C termoobieg, 220 st. C grzanie góra-dół. Sprawdzi się też grill ogrodowy.
Bagietkę rozkroić. Jedną połowę posmarować pesto z
bazylii. Drugą połowę wyłożyć pokrojonymi w plasterki
serem mozarella i
pomidorami - naprzemian. Tych dobroci nie żałować.Można doprawić
pieprzem i ułożyć kilka listków
bazylii.Włożyć do nagrzanego piekarnika, na górną półkę, i piec 8 -10 minut, aż
bagietka będzie chrupiąca, a
ser stopiony. Najlepsze na gorąco.
