Wykonanie

Wiecie co zrobić, aby ugotować idealny
ryż ? Sypki i smaczny ? Jeśli nie, zapraszam do lektury.Odmian
ryżu jest bez liku , aby dobrze go przyrządzić wystarczy trzymać się tylko kilku wskazówek. :)1)
Ryż biały - niestety najczęściej przez nas spożywany.Ten rodzaj
ryżu pozbawiony jest łusek dlatego też gotuje się szybciej niż
ryż pełnoziarnisty - brązowy.2) Arborio / Carnaroli / Vialone Nano -
ryż stosowany do przygotowywania risotto, średnio długi z wysoką zawartością
skrobi.
Skrobia uwalnia się stopniowo podczas gotowania dzięki
czemu zagęszcza potrawy.3)
Ryż Basmati - uprawiany głównie z Azji Południowej, długo ziarnisty i bardzo aromatyczny.Najczęściej używany w kuchni indyjskiej.4) Tzw. kleisty
ryż - krótko ziarnisty
ryż, zazwyczaj gotowany na parze lub z jej użyciem. Używany w kuchni orientalnej zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych.5) Dziki
ryż - tak na prawdę to nasiona trawy :PWiecie już jakie są gatunki
ryżu przejdźmy więc do gotowania.
Biały ryż jest oczyszczony z wierzchniej warstwy i wypolerowany, więc nie wymaga moczenia czy mycia. Warto to jednak zrobić w przypadku innych
ryży np. Basmati .Gotując każdy rodzaj
białego ryżu trzymaj się tych zasad :- Przede wszystkim
ryż wsypuj do zimnej
wody. <
dziwne prawda ? >- Na 140 g
ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 260 ml
wody.-
Ryż z
wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut ( postaraj się nie odkrywać
ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby
ryż się nie przypalił.- Po 20 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 5 minut aby się dogrzał.- Zdejmij pokrywkę i spulchnij
ryż widelcem.- Gotowe ! Nic trudnego :)
Ryż pełnoziarnisty - brązowy.- Ten rodzaj
ryżu także wsypujemy do zimnej
wody.- Na 140 g
ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 380 ml
wody.-
Ryż z
wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać
ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby
ryż się nie przypalił.- Po 45 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 10 minut aby się dogrzał.- Zdejmij pokrywkę i spulchnij
ryż widelcem.Dziki
ryż.- Ten rodzaj
ryżu także wsypujemy do zimnej
wody.- Na 140 g
ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 570 ml
wody.-
Ryż z
wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać
ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby
ryż się nie przypalił.- Po 45 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 10 minut aby się dogrzał.- Zdejmij pokrywkę i spulchnij
ryż widelcem.* Jeżeli chcesz użyć
ryżu do sałatki czy smażonego z warzywami musisz
ryż dobrze ostudzić.Jak zrobić to szybko i tak aby ten na dnie nie był rozgotowany od ciepła ??To na prawdę nic trudnego !Wystarczy, że wysypiesz ugotowany
ryż na tace i wstawisz do lodówki :)** Jeśli nie macie czasu a chcecie zjeść
ryż istnieje metoda szybkiego gotowania .W garnku zagotuj 1 - 1,5 litra
wody, wsyp
ryż ( ilość zależy od Ciebie ), gotuj bez przykrycia około 12 minut, odcedź na bardzo drobnym sitku :)