ßßß
Lubicie zupę pomidorową?Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,bądź kupiony przecier z pomidorów.Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać.Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku.
Składniki:3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów3 łyżeczki soliPomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki.
Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając.Około 15-25 minut.
Teraz pora na tę najmniej przyjemną część.Masę należy przetrzeć przez sito.Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór.
Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory.Polecam! 10 minut pracy i co najważniejsze bardzo mało strat warzywa.
Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam.
Gorący - wlewałam do słoików... i już.Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia.A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową...wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów.A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg. pomidorów ;-)
Polecam też pomidory w kawałkach, idealne do gulaszu, spaghetticzy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Zagotowałam.
I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików.Smacznego!