Wykonanie
Domowe batony
musli, delikatne, lekkie i bez wyrzutów sumienia możemy się nimi zajadać. Gdy zrezygnujemy z
miodu i
masła stworzymy
musli, które z powodzeniem zjemy z dodatkiem
jogurtu naturalnego.
Składniki:(na 9 do 10 batonów)5 łyżek błyskawicznych
płatków owsianych3 łyżki
płatków błyskawicznych gryczanych3 łyżki
płatków pszennych2 łyżki
rodzynek2 łyżki
żurawiny suszonej4 łyżki
masła4 łyżki
mioduWykonanie:Do przygotowanej wcześniej miski wsypujemy kolejno wszystkie rodzaje
płatków wymienionych w składnikach.Do nich dorzucamy przekrojone na pół
rodzynki,oraz posiekaną w paski
żurawinę.W rondelku topimy
masło i dolewamy do masy.Następnie podgrzewamy
miód,dodajemy do
płatków,całość mieszamy, aby składniki zostały pokryte
masłem i
miodem.Przekładamy masę na blachę (24x30) wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i rozsmarowujemy naokoło1cm grubości. u mnie wyszło3/4 blachy.Wstawiamy do nagrzanego do180*C piekarnikaizapiekamyokoło20minut - do zarumienienia się powierzchni.Kroimy nadając kształt batonów masę
musli,pamiętajmy aby była ciepła jeszcze, wtedy batony nie będą się podczas krojenia kruszyły.Przepis dodaję do Akcji :Zainspirowana produktem: