ßßß Cookit - przepis na Granita - dolci e un caffé

Granita - dolci e un caffé

nazwa

Wykonanie

Słońce z Sycylii sprawia, iż konieczne jest dodatkowe orzeźwienie.
Ośmielam się stwierdzić, dlatego własnie powstał
tak cudowny
włoski, zimny deser, czyli granita.
Przysmak ten, robiony jest z lodu, cukru oraz dodatków smakowych,
najczęściej owoców lub kawy.
We Włoszech granita jest dostępna niemal na każdym kroku.
Znajdziemy ją zarówno w kafeteriach, jak i na ulicach.
Składniki:
Mocna kawa - 1 litr
śmietana kremówka - 200ml
cukier - 3łyżki
Wykonanie:
W gorącej kawie rozpuszczamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy do naczynia o szerokim płaskim dnie ( szybciej nam się zamrozi)
Wstawiamy, na co najmniej trzy, cztery godziny do zamrażalnika.
Gdy nam się masa zamrozi "zdzieraj" łyżką warstwa po warstwie masę kawową i wkładaj do naczynia z którego będziemy konsumować kawę:)
Ubijamy śmietanę dodajemy na wierzch granity,
możemy ewentualnie posypać kakao lub zmieloną kawą.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/10/granita-dolci-e-un-caffe.html