Wykonanie
Słońce z Sycylii sprawia, iż konieczne jest dodatkowe orzeźwienie.Ośmielam się stwierdzić, dlatego własnie powstałtak cudownywłoski, zimny deser, czyli granita.Przysmak ten, robiony jest z
lodu,
cukru oraz dodatków
smakowych,najczęściej
owoców lub
kawy.We Włoszech granita jest dostępna niemal na każdym kroku.Znajdziemy ją zarówno w kafeteriach, jak i na ulicach.
Składniki:Mocna
kawa - 1 litr
śmietana kremówka - 200ml
cukier - 3łyżki
Wykonanie:W gorącej
kawie rozpuszczamy
cukier, odstawiamy do ostygnięcia.Wlewamy do naczynia o szerokim płaskim dnie ( szybciej nam się zamrozi)Wstawiamy, na co najmniej trzy, cztery godziny do zamrażalnika.Gdy nam się masa zamrozi "zdzieraj" łyżką warstwa po warstwie masę
kawową i wkładaj do naczynia z którego będziemy konsumować
kawę:)Ubijamy
śmietanę dodajemy na wierzch granity,możemy ewentualnie posypać
kakao lub zmieloną
kawą.
Smacznego!