Wykonanie
Trufle przypominają w smaku marcepan, a są zrobione... no właśnie z
ziemniaków i
cukru pudru:)Składniki:
Ziemniak duży - 1 sztuka
cukier puder - 500 gram
aromat migdałowy lub
rumowy - 2 krople
kakao - 2 łyżki
Wykonanie:Gotujemy
ziemniaka, studzimy, przeciskamy przez praskę,dodajemy
cukier puder,
olejek migdałowy lub
rumowy - na początku ciasto
zrobi się nam wręcz lejące, dodajemy więcej
cukru pudru masa
zrobi się zwarta (masę wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut)po wyciągnięciu formujemy kulki
obtaczamy w
kakaoodstawiamy na 2 godziny aby nam "wyschły" i możemy jeść:)Nie wkładajmy ich do lodówki, najlepiej jak, kulki będą pozostawione każda osobno, nie posklejają nam się. Efekt - niesamowity w smaku, a aromat jaki dodamy taki będziemy odczuwali smak:)