ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka w sosie z czerwonej porzeczki

Piersi kurczaka w sosie z czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Kurczaka w sosie porzeczkowym zrobiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero dziś pokazuje Wam go na blogu. Jakoś ostatnio nie mam weny na tworzenie wpisów. Okres wakacyjny rozleniwia
wychodzi na to, że teza mówiąca, iż czym masz więcej czasu tym mniej zrobisz jest prawdziwa
Składniki, 2 porcje:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Sos porzeczkowy:
100 g obranej czerwonej porzeczki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
Wykonanie:
Sos : Obraną i umytą czerwoną porzeczkę wrzucić na patelnie teflonową i podgrzewać, w trakcie podgrzewania rozgnieść widelcem porzeczki i dodać czerwone wino oraz miód. Dusić, aż sos zgęstnieje ( wino musi odparować). Dodać cukier i dokładnie zamieszać.
Kurczak: Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół. Każdą część przyprawić z obu stron przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz suszoną natką pietruszki. Piersi usmażyć na złoty kolor ( około 10 min po 5 z każdej strony na średnim ogniu). Podawać z ciepłym sosem porzeczkowym oraz pure ziemniaczanym.
Źródło:http://smakowisko.pl/piersi-kurczaka-w-sosie-z-czerwonej-porzeczki