ßßß
Kurczaka w sosie porzeczkowym zrobiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero dziś pokazuje Wam go na blogu. Jakoś ostatnio nie mam weny na tworzenie wpisów. Okres wakacyjny rozleniwiawychodzi na to, że teza mówiąca, iż czym masz więcej czasu tym mniej zrobisz jest prawdziwaSkładniki, 2 porcje:2 pojedyncze piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka suszonej pietruszkiolej rzepakowy do smażeniaSos porzeczkowy:100 g obranej czerwonej porzeczki1 łyżka miodu1 łyżeczka cukru1/4 szklanki wytrawnego czerwonego winaWykonanie:Sos : Obraną i umytą czerwoną porzeczkę wrzucić na patelnie teflonową i podgrzewać, w trakcie podgrzewania rozgnieść widelcem porzeczki i dodać czerwone wino oraz miód. Dusić, aż sos zgęstnieje ( wino musi odparować). Dodać cukier i dokładnie zamieszać.Kurczak: Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół. Każdą część przyprawić z obu stron przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz suszoną natką pietruszki. Piersi usmażyć na złoty kolor ( około 10 min po 5 z każdej strony na średnim ogniu). Podawać z ciepłym sosem porzeczkowym oraz pure ziemniaczanym.