Wykonanie
Herbata z prądem rozgrzewa, pomaga zachować odporność i poprawia humor.
Herbata z prądem, jak zwykliśmy nazywać tę z dodatkiem
alkoholu, to popularny zimowy zwyczaj, kojarzony głównie z
herbatą góralską, podawaną z
rumem. Do pomysłów na herbaciane
drinki na ciepło możemy śmiało dołączyć
herbaty owocowe, a nawet zielone z dodatkiem słodkich, domowych
nalewek lub
likierów, a nawet mocniejszych trunków. Do stworzenia wyjątkowej, własnoręcznie przygotowanej
herbaty z prądem potrzebna będzie tylko nuta fantazji oraz krótki rekonesans zawartości barku i herbacianej szafki.Składniki, 1 porcja :1 torebka ulubionej
herbaty Earl Grey1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 plasterek
pomarańczy2
goździki3 łyżki
soku malinowego100 ml
czerwonego wina lub
wermutuWykonanie:W szklance
herbatę zalewamy wrzątkiem do ½ wysokości szklanki i parzymy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Napój słodzimy do smaku
cukrem, dodajemy
sok malinowy,
goździki oraz wrzucamy do niego plasterki
pomarańczy pokrojone w ćwiartki (wcześniej wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem).Kiedy
herbata trochę ostygnie i będzie idealna do picia, dodajemy
wino i mieszamy.



