ßßß
Uwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę i minimalizm. Wystarczy kilka składników by wyczarować pyszne co nieco. Dziś na kolację proponuję świeżą bagietkę, a na niej roszponka, mozzarella i pomidorki polane oliwą z oliwek i posypane solą morską. Idealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Prosta a jednocześnie elegancka.Składniki:1 pszenna bagietka3 łyżki majonezu1 opakowanie sera mozzarella 125 g4 podłużne pomidory3 garści roszponki2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzWykonanie:Bagietkę przekroić na pół, a następnie wzdłuż. Każdą część posmarować majonezem. Pomidory i roszponkę umyć. Osuszyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek przeciąć na pół. Na bagietce ułożyć roszponkę, a następnie na przemian mozzarellę i pomidorki. Całość posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polać po wierzchu oliwą z oliwek.