Wykonanie
Gotowanie jest proste – topienie
czekolady też. Jak topić
czekoladę w kąpieli wodnej? A to zależy – czy topicie
czekoladę mleczną, białą czy gorzką. Dla każdej z nich temperatura topienia powinna być różna, ale to akurat na pewno wyjdzie Wam w trakcie testów.W garnku zagrzewamy
wodę do ok 50-60 stopni. Jeżeli
woda nam się zagotowała, dodajmy trochę zimnej
wody i zmniejszmy ogień, gaz czy temperaturę na naszej płycie. Ważny jest odpowiedni garnek oraz miska, w której będziemy roztapiać
czekoladę. Jeżeli garnek będzie większy od miseczki istnieje ryzyko, że
woda wleje nam się do miski wtedy
czekolada nie będzie nadawała się do naszego deseru, ciasta ect. Także miska musi być takiej samej wielkości lub nieco większa niż garnek.
Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski.Miskę umieszczamy w garnku z
wodą i… zaczynamy mieszać.
Biała czekolada powinna
mieć najniższą temperaturę
wody – ok. 45°C,
mleczna ok. 50°C, a gorzka 55°C.Jeżeli temperatura będzie za wysoka,
czekolada zamiast płynnie się rozpuścić zgęstnieje – wtedy warto dodać odrobinę słodkiej
śmietanki 36%.