Wykonanie
Jeśli jeszcze nie wiecie jak ozdobić świąteczny stół, oto przygotowałam dla Was kilka inspiracji zebranych przeze mnie.Poza tym mam dla was przepis na wegańskie pierniczki, z których możecie przy użyciu
masła orzechowego (ja użyłam
masła od Primavika) przygotować piękne i smaczne piernikowe choinki, które będą stanowiły wspaniałą dekorację każdego stołu.

Zatem jeśli już ubraliście swoją choinkę czy to prawdziwą czy też sztuczną, przygotujcie dla swoich gości piękny stół na te święta!









PRZEPISWegańskie piernikowe choinki

Składniki:300 g
mąki tortowej,1/2 szklanki
oleju,50 g
brązowego cukru,5 łyżek melasy,1 łyżeczka
sody,10 g
korzennej przyprawy (najlepiej domowej),szczypta
soli,Kilka łyżek
masła orzechowego Primavika .

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
sodę i
sól.W rondlu wymieszać melasę,
cukier i
olej. Całość podgrzać, dodać
przyprawy, ale nie gotować. Ostudzić.Masę z rondla przelać do
mąki i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką.Ciasto rozwałkowywać do grubości około 0 , 5 cm. Wycinać kształt gwiazdy w przynajmniej 4 rozmiarach.
Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10-12 minut w opcji góra-dół. Ostudzić.
Ciastka układać od największych do największych przekładając je
masłem orzechowym Primavika .Ustawiać na
stole w dowolnej konfiguracji.

Smacznego i Wesołych Świąt!