Wykonanie
Sezon grillowy w
sumie już niedługo...ale mi zachciało się już
mięska takiego z grilla..tak więc przyszykowałam
mięsko [
mięso wedle własnego gustu]..tzn,namacerowałam przy pomocy maceraty grillowej ..i miałam już wyciągać z szafki elektrycznego grilla, ale przypomniało mi się, że mam patelnię grillową..i
mięsko było grillowane na patelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak co
mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na takie
mięsko przyjdzie jeszcze
pora..

1 kg dowolnego
mięsa30 g
przyprawy do grilla80 ml
oleju80 ml
piwa lub
winaMięso pokroić w plastry.Składniki maceraty wymieszać i natrzeć
mięso.Odstawić do lodówki na 4 a nawet na 12 godzin.Następnie upiec na grillu.



Macerata Grillowa to znakomicie skomponowanamieszanka
ziół, przypraw i
suszonych warzyw.Przygotowana macerata zgodnie z przepisemzawartym na opakowaniu nada wyszukanegosmaku i aromatu oraz niezwykłej kruchościnaszym daniom mięsnym przygotowywanym na ruszcie czy patelni.Macerowanie to świetny sposób na nadanieżywności kruchości i delikatności.Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji
mięsa, warzyw czy też
owoców.Wymaga niewiele czasu, a może sprawić,że przygotowywana przez nas żywnośćstanie się niezwykle smaczna.Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”.Termin ten jest używany w wielu zawodach,chemii, medycynie, chociaż jest torównież jedna z technik gotowania.W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodajesmaku żywności, poprzez wykorzystanieśrodków zapachowych.
Mięso można namoczyć w mieszancepłynów i przypraw przed gotowaniem.Marynowane
mięso ma bardziej nasycony smak.Warzywa można marynować w różnych sosachprzed pieczeniem lub grillowaniem.
Alkohol jest często używany do maceracji,ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący.Żywność poddana maceracji w
alkoholuma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłymatutem przy sporządzaniu deserów. Macerata Grillowa to znakomicie skomponowanamieszanka
ziół, przypraw i
suszonych warzyw.Przygotowana macerata zgodnie z przepisemzawartym na opakowaniu nada wyszukanegosmaku i aromatu oraz niezwykłej kruchościnaszym daniom mięsnym przygotowywanym na ruszcie czy patelni.