ßßß Cookit - przepis na Sencha Malinowy sorbet

Sencha Malinowy sorbet

nazwa

Wykonanie

Kolejną herbatką , którą dostałam z 1000 Smaków Świata jest Malinowy sorbet. Jest to herbata zielona z dodatkiem malin, kwiatu rumianku rzymskiego i płatków róży damaceńskiej.Herbata ma działanie pobudzające i odprężające..i w zależności od potrzeb parzymy ją inaczej.
Zielona herbata o długich, płaskich liściach rozwijających się w wodzie.
Herbata o smaku malinowo - śmietankowym.
Skład : sencha, malina, aromat, kwiat rumianku rzymskiego, płatki róży damaceńsiej.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/920-sencha-malinowy-sorbet.html