Wykonanie
Robiłam już wcześniej
bułki z przedziałkiem, a te przepyszne bułeczki zobaczyłam u Myszy i musiałam je zrobić..Moje ciut za mocno się przypiekły..Cały proces rozpoczynamy wieczorem, na dzień przed pieczeniem od nastawienia zaczynu
drożdżowego z poniższych składników:150 g
mąki pszennej chlebowej - typ 650150 g
wody1 opakowanie
drożdży instant lub 6 g
drożdży świeżychMieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.Następnego dnia przygotowujemy ciasto na bazie wczorajszego zaczynu i następujących składników:350 g
maki chlebowej - typ 650200 - 220 g
wody1/2 opakowania
drożdży instant lub 3 g świeżych1 kopiasta łyżeczka
soliWyrabiamy na gładką masę ok 10-12 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk czy miski.Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte przerabiamy i dzielimy na 8 lub 12 części w zależności od wielkości bułeczek jakie chcemy otrzymać. Formujemy okrągłe kuleczki, układamy na blasze w odległości pozwalającej na ponowne podwojenie objętości. Odstawiamy do wyrośnięcia.W wyrośnietych bułeczkach robimy "przedziałki" naciskając tępą stroną noża i smarujemy przygotowaną glazurą z
wody wymieszanej z
mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku z parą
wodną ok 16 - 20 min w temp 200 - 220 st uwzględniając specyfikę własnego piekarnika.