ßßß Cookit - przepis na Śledzie

Śledzie

nazwa

Wykonanie

Śledzie moczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbować czy nie są jeszcze za słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłukać. Każdy filet pokroić na 4 - 5 kawałków.
Ułożyć kawałki śledzi w słoiku przekładając zielem i listkiem. Zalać dokładnie olejem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem (niekoniecznie) i odstawić na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu można przekręcić słoik do góry nogami.
W dniu podania posiekać cebulę, oprószyć ją solą i odczekać aż zmięknie, dodać do śledzi i podawać skrapiając sokiem z cytryny lub odrobiną octu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sledzie/przepis.html