Wykonanie

W ubiegłym roku odkryłam tartą
miętę z
cukrem jako doskonały dodatek do deserów. Podczas tegorocznych upałów wykorzystałam ją dwa
razy: do koktajlu i do
lodów. Jako dodatek smakowy wybrałam
arbuza, bo doskonale komponuje się z
miętą i świetnie orzeźwia.Tartą
miętę robię siekając drobno umyte listki i ucierając je z
cukrem drewnianą łyżką w kubku. Zmiksowanego
arbuza do koktajlu dodałam razem z
sokiem, który się wytworzył podczas miksowania, do
lodów odcedziłam go na gęstym sitku i dodałam tylko miąższ.litr
maślanki2 łyżki
cukrułyżka
mięty utartej z
cukremszklanka przecieru
arbuzowegoNie było tu wielkiej filozofii – po prostu wszystko zmiksowałam.400ml kremówki2 łyżki
cukru pudrupół szklanki odcedzonego musu
arbuzowegołyżka
mięty utartej z
cukrem2 łyżki mocnego naparu z
mięty, wystudzonegoSchłodzoną
śmietankę utrzepałam z
cukrem-pudrem. Miksując na najmniejszych obrotach dodałam
arbuz, napar i
miętę. Nie mam maszynki do
lodów, więc wstawiłam do zamrażalnika i mieszałam co pół godziny. Po dwóch godzinach
lody były gotowe.Jeden i drugi deser był pyszny i orzeźwiający. Polecam nie tylko na upały.Smacznego!