ßßß
W ubiegłym roku odkryłam tartą miętę z cukrem jako doskonały dodatek do deserów. Podczas tegorocznych upałów wykorzystałam ją dwa razy: do koktajlu i do lodów. Jako dodatek smakowy wybrałam arbuza, bo doskonale komponuje się z miętą i świetnie orzeźwia.Tartą miętę robię siekając drobno umyte listki i ucierając je z cukrem drewnianą łyżką w kubku. Zmiksowanego arbuza do koktajlu dodałam razem z sokiem, który się wytworzył podczas miksowania, do lodów odcedziłam go na gęstym sitku i dodałam tylko miąższ.litr maślanki2 łyżki cukrułyżka mięty utartej z cukremszklanka przecieru arbuzowegoNie było tu wielkiej filozofii – po prostu wszystko zmiksowałam.400ml kremówki2 łyżki cukru pudrupół szklanki odcedzonego musu arbuzowegołyżka mięty utartej z cukrem2 łyżki mocnego naparu z mięty, wystudzonegoSchłodzoną śmietankę utrzepałam z cukrem-pudrem. Miksując na najmniejszych obrotach dodałam arbuz, napar i miętę. Nie mam maszynki do lodów, więc wstawiłam do zamrażalnika i mieszałam co pół godziny. Po dwóch godzinach lody były gotowe.Jeden i drugi deser był pyszny i orzeźwiający. Polecam nie tylko na upały.Smacznego!