Wykonanie
Roladki te możecie potraktować jako przekąskę, przystawkę, jak również podawać jako element dania głównego. Są pyszne, zdrowe i pięknie wyglądają:)Przepis na te cudowne roladki znalazłam w programie kulinarnym "rewolucja na talerzu".Składniki:
bakłażanorzechy włoskiefeta (12% tłuszczu)
zioła np. prowansalskie
por (do ozdobnego związania roladek)Przygotowanie:
Bakłażana umyj i osusz. Następnie pokrój go wzdłuż w dosyć cienkie paski. Włóż warzywne paski do durszlaka,
posól i ostaw na 20min aby
sól wyciągnęła z
bakłażana gorycz. W tym czasie pokrój
fetę w kostkę lub paski, a
orzechy włoskie delikatnie posiekaj.Po 20 minutach umyj
bakłażana pod bieżącą
wodą aby zmyć
sól i gorycz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.Pojedyncze paski smaż z obu stron na grillowej patelni aż się zarumienią i zmiękną.Na
bakłażana nałóż
fetę,
orzechy i posyp
ziołami, a następnie
zwiń i nabij na ozdobną wykałaczkę, bądź tak jak ja zwiąż paskami z
pora.Smacznego :)