Wykonanie
Wiele osób, które się do mnie zgłasza na porady dietetyczne ma problem ze ZGAGĄ . Zatem chciałam napisać kilka słów na ten temat. Mam też nadzieję, że ten post będzie przydatny i dla Was.

Co to jest zgaga?Jest to inaczej zwany REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY. Objawia się narzucaniem treści żołądkowej do przełyku, powodując pieczenie w okolicy przełyku i gardła, odbijania, nieprzyjemny oddech, ból i pieczenie w nadbrzuszu, czasami bolesne połykania i nudności. Wiele osób z tego powodu czuje silny dyskomfort i pogarsza to jakość ich życia codziennego.Jakie są skutki zgagi?Błona śluzowa przełyku narażona jest na silne działanie kwaśnej treści żołądkowe, co prowadzi do jej uszkodzenia. Powstają zmiany zapalne przełyku, nadżerki. U osób chorujących na refluks mogą występować również tzw. afty na
języku.

Przyczyny zgagi?stresnieregularne,ciężkostrawne posiłkizbyt obfite posiłki"tłusta dieta"spożywanie zbyt dużo
białego pieczywaczęsto przyczyną jest nietolerancja na
mleko i
produkty mlecznealkoholpalenie papierosówzmiany patologiczne w przełyku tzn.: nieprawidłowa czynność motoryczna zwieracza przełyku, niewydolność dolnego zwieracza przełykuniektóre
lekiciążaotyłośćOczywiście w ciężkich przypadkach występowania refluksu żołądkowo-przełykowego stosuje się
leki takie jak:Ranigast MaxManti GastopGastroProacidMaaloxFamidynaJednakże główna przyczyną występowania zgagi jest zła dieta, a więc najlepsze efekty w leczeniu przynosi zmiana nawyków żywieniowych. Dzięki zmianie diety pacjenci nie musza stosować w ogóle
leków.NAJWAŻNIEJSZE JEST, aby posiłki były spożywane regularnie w odstępach co 3-4 godziny (o regularnych posiłkach więcej tutaj )posiłki nie mogą być obfite, aż do momentu myśli: "ale się objadłem" ;)podczas przyrządzania dań unikamy smażenia i używania dużych ilości tłuszczuprzyrządzamy posiłki lekkostrawnepotrawy gotujemy, dusimy, gotujemy na parze, smażymy na patelniach beztłuszczowychnie przesalamy potrawUnikamy takich produktów jak:
Kawa i
alkohol - mocno zwiększają wydzielanie się kwasów.
Czekolada - odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku z żołądkiem.
Napoje gazowane typu cola - zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie.
Cebula - działa podobnie jak
czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku.
Sok pomidorowy oraz
soki cytrusowe - wzmagają kwaśność zawartości żołądkaMocna czarna
herbataMleko w czystej postaci (
przetwory są tolerowane, ale należy metodą prób i błędów obserwować jak reaguje nasz organizm po spożyciu
produktów mlecznych)
Białe pieczywoWszystkie produkty z zawartością glutaminianu
sodu np.:
przyprawy typu
wegeta,
chipsy,
magi,
kostki rosołowe, zupki chińskieOstre
przyprawyRównież dieta, w której jest zbyt dużo błonnika i dodatkowo jest błonnik suplementowany - błonnik często przy nieleczonej zgagdze zwiększa jej objawy ponieważ podrażnia śluzówkę
Słodycze - zjedzone w nadmiarze, również mogą doprowadzać do zgagi

Podsumowując: zachowanie zdrowej, racjonalnej diety pomaga w wyleczeniu wielu dolegliwości. Osoby, które borykały się ze zgagą, kiedy zaproponowałam im dietę "bezmleczną' i wykluczenie z jadłospisu
maki pszennej (czytaj więcej tutaj i tutaj) nie odczuwają już dolegliwości związanych ze zgagą.Ja sama jeszcze kilka lat temu odczuwałam systematycznie dyskomfort w przełyku i zgagę, ale kiedy wykluczyłam ze swojej diety
mleko i pszenicę teraz już nie wiem co to znaczy zgaga.