ßßß
Co to jest zgaga?Jest to inaczej zwany REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY. Objawia się narzucaniem treści żołądkowej do przełyku, powodując pieczenie w okolicy przełyku i gardła, odbijania, nieprzyjemny oddech, ból i pieczenie w nadbrzuszu, czasami bolesne połykania i nudności. Wiele osób z tego powodu czuje silny dyskomfort i pogarsza to jakość ich życia codziennego.Jakie są skutki zgagi?Błona śluzowa przełyku narażona jest na silne działanie kwaśnej treści żołądkowe, co prowadzi do jej uszkodzenia. Powstają zmiany zapalne przełyku, nadżerki. U osób chorujących na refluks mogą występować również tzw. afty na języku.
Przyczyny zgagi?stresnieregularne,ciężkostrawne posiłkizbyt obfite posiłki"tłusta dieta"spożywanie zbyt dużo białego pieczywaczęsto przyczyną jest nietolerancja na mleko i produkty mlecznealkoholpalenie papierosówzmiany patologiczne w przełyku tzn.: nieprawidłowa czynność motoryczna zwieracza przełyku, niewydolność dolnego zwieracza przełykuniektóre lekiciążaotyłośćOczywiście w ciężkich przypadkach występowania refluksu żołądkowo-przełykowego stosuje się leki takie jak:Ranigast MaxManti GastopGastroProacidMaaloxFamidynaJednakże główna przyczyną występowania zgagi jest zła dieta, a więc najlepsze efekty w leczeniu przynosi zmiana nawyków żywieniowych. Dzięki zmianie diety pacjenci nie musza stosować w ogóle leków.NAJWAŻNIEJSZE JEST, aby posiłki były spożywane regularnie w odstępach co 3-4 godziny (o regularnych posiłkach więcej tutaj )posiłki nie mogą być obfite, aż do momentu myśli: "ale się objadłem" ;)podczas przyrządzania dań unikamy smażenia i używania dużych ilości tłuszczuprzyrządzamy posiłki lekkostrawnepotrawy gotujemy, dusimy, gotujemy na parze, smażymy na patelniach beztłuszczowychnie przesalamy potrawUnikamy takich produktów jak:Kawa i alkohol - mocno zwiększają wydzielanie się kwasów.Czekolada - odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku z żołądkiem.Napoje gazowane typu cola - zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie.Cebula - działa podobnie jak czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku.Sok pomidorowy oraz soki cytrusowe - wzmagają kwaśność zawartości żołądkaMocna czarna herbataMleko w czystej postaci (przetwory są tolerowane, ale należy metodą prób i błędów obserwować jak reaguje nasz organizm po spożyciu produktów mlecznych)Białe pieczywoWszystkie produkty z zawartością glutaminianu sodu np.: przyprawy typu wegeta, chipsy, magi, kostki rosołowe, zupki chińskieOstre przyprawyRównież dieta, w której jest zbyt dużo błonnika i dodatkowo jest błonnik suplementowany - błonnik często przy nieleczonej zgagdze zwiększa jej objawy ponieważ podrażnia śluzówkęSłodycze - zjedzone w nadmiarze, również mogą doprowadzać do zgagi
Podsumowując: zachowanie zdrowej, racjonalnej diety pomaga w wyleczeniu wielu dolegliwości. Osoby, które borykały się ze zgagą, kiedy zaproponowałam im dietę "bezmleczną' i wykluczenie z jadłospisu maki pszennej (czytaj więcej tutaj i tutaj) nie odczuwają już dolegliwości związanych ze zgagą.Ja sama jeszcze kilka lat temu odczuwałam systematycznie dyskomfort w przełyku i zgagę, ale kiedy wykluczyłam ze swojej diety mleko i pszenicę teraz już nie wiem co to znaczy zgaga.