ßßß Cookit - przepis na Zgaga - leczenie dietą

Zgaga - leczenie dietą

nazwa

Wykonanie

Wiele osób, które się do mnie zgłasza na porady dietetyczne ma problem ze ZGAGĄ . Zatem chciałam napisać kilka słów na ten temat. Mam też nadzieję, że ten post będzie przydatny i dla Was.
Co to jest zgaga?
Jest to inaczej zwany REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY. Objawia się narzucaniem treści żołądkowej do przełyku, powodując pieczenie w okolicy przełyku i gardła, odbijania, nieprzyjemny oddech, ból i pieczenie w nadbrzuszu, czasami bolesne połykania i nudności. Wiele osób z tego powodu czuje silny dyskomfort i pogarsza to jakość ich życia codziennego.
Jakie są skutki zgagi?
Błona śluzowa przełyku narażona jest na silne działanie kwaśnej treści żołądkowe, co prowadzi do jej uszkodzenia. Powstają zmiany zapalne przełyku, nadżerki. U osób chorujących na refluks mogą występować również tzw. afty na języku.
Przyczyny zgagi?
stres
nieregularne,ciężkostrawne posiłki
zbyt obfite posiłki
"tłusta dieta"
spożywanie zbyt dużo białego pieczywa
często przyczyną jest nietolerancja na mleko i produkty mleczne
alkohol
palenie papierosów
zmiany patologiczne w przełyku tzn.: nieprawidłowa czynność motoryczna zwieracza przełyku, niewydolność dolnego zwieracza przełyku
niektóre leki
ciąża
otyłość
Oczywiście w ciężkich przypadkach występowania refluksu żołądkowo-przełykowego stosuje się leki takie jak:
Ranigast Max
Manti Gastop
Gastro
Proacid
Maalox
Famidyna
Jednakże główna przyczyną występowania zgagi jest zła dieta, a więc najlepsze efekty w leczeniu przynosi zmiana nawyków żywieniowych. Dzięki zmianie diety pacjenci nie musza stosować w ogóle leków.
NAJWAŻNIEJSZE JEST, aby posiłki były spożywane regularnie w odstępach co 3-4 godziny (o regularnych posiłkach więcej tutaj )
posiłki nie mogą być obfite, aż do momentu myśli: "ale się objadłem" ;)
podczas przyrządzania dań unikamy smażenia i używania dużych ilości tłuszczu
przyrządzamy posiłki lekkostrawne
potrawy gotujemy, dusimy, gotujemy na parze, smażymy na patelniach beztłuszczowych
nie przesalamy potraw
Unikamy takich produktów jak:
Kawa i alkohol - mocno zwiększają wydzielanie się kwasów.
Czekolada - odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku z żołądkiem.
Napoje gazowane typu cola - zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie.
Cebula - działa podobnie jak czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku.
Sok pomidorowy oraz soki cytrusowe - wzmagają kwaśność zawartości żołądka
Mocna czarna herbata
Mleko w czystej postaci (przetwory są tolerowane, ale należy metodą prób i błędów obserwować jak reaguje nasz organizm po spożyciu produktów mlecznych)
Białe pieczywo
Wszystkie produkty z zawartością glutaminianu sodu np.: przyprawy typu wegeta, chipsy, magi, kostki rosołowe, zupki chińskie
Ostre przyprawy
Również dieta, w której jest zbyt dużo błonnika i dodatkowo jest błonnik suplementowany - błonnik często przy nieleczonej zgagdze zwiększa jej objawy ponieważ podrażnia śluzówkę
Słodycze - zjedzone w nadmiarze, również mogą doprowadzać do zgagi
Podsumowując: zachowanie zdrowej, racjonalnej diety pomaga w wyleczeniu wielu dolegliwości. Osoby, które borykały się ze zgagą, kiedy zaproponowałam im dietę "bezmleczną' i wykluczenie z jadłospisu maki pszennej (czytaj więcej tutaj i tutaj) nie odczuwają już dolegliwości związanych ze zgagą.
Ja sama jeszcze kilka lat temu odczuwałam systematycznie dyskomfort w przełyku i zgagę, ale kiedy wykluczyłam ze swojej diety mleko i pszenicę teraz już nie wiem co to znaczy zgaga.
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2013/12/zgaga-leczenie-dieta.html