Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska na zabawę karnawałową podawana
solo lub do barszczu czerwonego jeśli nie macie czasu ani ochoty na przygotowanie kapuśniaczków czy krokietów. Łatwa w wykonaniu a bardzo smaczna i efektowna .Przekąska na bazie
ciasta francuskiego, które ja osobiście zawsze posiadam w zamrażalniku i w razie potrzeby jest zawsze pod ręką ( to tak na wszelki wypadek).
2 opakowania
ciasta francuskiegoser żółty w kawałku
papryka czerwona w proszku
zioła prowansalskiesólCiasto rozwinąć, posypać przyprawami,
solą.Na ciasto zetrzeć
ser żółty na grubych oczkach.Na ciasto nałożyć drugi blat
ciasta francuskiego.Ciasto docisnąć do
sera, można wałkiem.Ciasto kroić na podłużne prostokąty szerokości 2 cm wzdłuż krótszego
boku.Paski ciasta zwijać w spiralkę, układać na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-15 minut. Podawać ciepłe.