Wykonanie
Jest już połowa listopada więc najwyższy czas aby zacząć przygotowywać się do świątecznych wypieków.Proponuję Wam dzisiaj przygotowanie esencji waniliowej, bez której nie wyobrażam sobie moich wypieków. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a własna esencja waniliowa to nie to samo co kupna. Jest mocno waniliowa, ma piękny
bursztynowy kolor i posiada mnóstwo małych ziarenek
wanilii. Moja esencja ma już rok więc jest bardzo aromatyczna, ale żeby esencja nadawała się do użycia, po przygotowaniu należy odstawić ją na około 2 – 4 tygodni w zaciemnione miejsce.Jeśli zużyjecie część esencji to należy buteleczkę uzupełnić
alkoholem, a jeśli uznacie, że esencja jest już słaba to dodajcie
laskę wanilii.W chwili obecnej
laski wanilii można nabyć w bardzo atrakcyjnej cenie w jednej z
sieci sklepów więc gorąco polecam zaopatrzyć się w
wanilię madagaskarską i przygotować esencję
waniliową.Posiadając taką esencję nie będziecie już korzystać z kupnych
aromatów waniliowych a Wasze wypieki będą bardziej aromatyczne.
2
laski wanilii250 ml
alkoholu 70% ja zawsze
daję wódkę żytniączysta buteleczka o pojemności 250 ml
Laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zmieściły się do butelki i przekroić każdą wzdłuż.
Wanilię umieścić w buteleczce i zalać
alkoholem.Odstawić na 2 – 4 tygodnie w zaciemnione miejsce.