ßßß Cookit - przepis na Esencja waniliowa

Esencja waniliowa

nazwa

Wykonanie

Jest już połowa listopada więc najwyższy czas aby zacząć przygotowywać się do świątecznych wypieków.
Proponuję Wam dzisiaj przygotowanie esencji waniliowej, bez której nie wyobrażam sobie moich wypieków. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a własna esencja waniliowa to nie to samo co kupna. Jest mocno waniliowa, ma piękny bursztynowy kolor i posiada mnóstwo małych ziarenek wanilii. Moja esencja ma już rok więc jest bardzo aromatyczna, ale żeby esencja nadawała się do użycia, po przygotowaniu należy odstawić ją na około 2 – 4 tygodni w zaciemnione miejsce.
Jeśli zużyjecie część esencji to należy buteleczkę uzupełnić alkoholem, a jeśli uznacie, że esencja jest już słaba to dodajcie laskę wanilii.
W chwili obecnej laski wanilii można nabyć w bardzo atrakcyjnej cenie w jednej z sieci sklepów więc gorąco polecam zaopatrzyć się w wanilię madagaskarską i przygotować esencję waniliową.
Posiadając taką esencję nie będziecie już korzystać z kupnych aromatów waniliowych a Wasze wypieki będą bardziej aromatyczne.
2 laski wanilii
250 ml alkoholu 70% ja zawsze daję wódkę żytnią
czysta buteleczka o pojemności 250 ml
Laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zmieściły się do butelki i przekroić każdą wzdłuż.
Wanilię umieścić w buteleczce i zalać alkoholem.
Odstawić na 2 – 4 tygodnie w zaciemnione miejsce.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/esencja-waniliowa