ßßß
Składniki (na około 1 litr gotowego mleczka)1 szklanka wiórków kokosowych ze świeżego opakowania (nie mogą bardzo wysuszone ani po prostu zleżałe, z otwartego dawno opakowania)1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie, ja zwykle nie dodaję)szczypta soli5 szklanek przegotowanej wody (w tym 2 szklanki gorącej do zalania wiórków)
PrzygotowanieWiórki zalać 2 szklankami gorącej wody i zostawić na kilka godzin (2-3 godziny), aby napęczniały. Ja robię to zwykle na całą noc. Następnie zmiksować najpierw na najwyższych obrotach blendera, stopniowo zmniejszając obroty i dolewając powoli około 1 szklankę wody. Gdy masa zacznie ładnie oddawać kolor i pienić się, dolać resztę wody, czyli 2 szklanki i nadal miksować, aby jak najbardziej rozdrobnić masę wiórkową i wydobyć z niej jak najwięcej esencji. Cały proces nie zajmuje więcej niż 10 minut. W razie potrzeby, gdy konsystencja wyda nam się zbyt gęsta, można dodać nieco więcej przegotowanej wody, ale uważając, żeby zbytnio nie rozrzedzić konsystencji, bo smak i kolor będą mało intensywne.Gdy zakończymy miksowanie, mleczko należy przecedzić przez bardzo gęste sitko do innego naczynia. Masę pozostałą z miksowania możemy wykorzystać, piekąc kokosanki lub inne ciasteczka, placuszki kokosowe czy dowolne ciasto czy też nadzienie do niego.Mleczko można przechowywać w lodówce przez około 24 godziny.
Uwaga: gdy wlewamy mleczko do butelki czy jakiegokolwiek naczynia i wstawiamy do lodówki, liczmy się z tym, że praktycznie cały tłuszcz zbierze się w niskiej temperaturze na powierzchni mleka. To naturalny proces i wtedy należy postawić je na chwilę w cieple, aby można było łatwo połączyć obie frakcje i cieszyć się jego smakiem.