Wykonanie
Nie macie
mleka kokosowego, ale macie wiórki? Mieszkacie zbyt daleko od sklepu, gdzie można kupić taki produkt gotowy? Żaden problem.
Mleko kokosowe w puszkach jest zbyt tłuste?Potrzebujecie czegoś lżejszego, co zastąpi zwykłe mleko?Tak jak ja zrobiliście kilkuletni zapas wiórków i nie macie koncepcji, jak jeszcze je wykorzystać?Ten
napój ma konsystencję podobną do innych tego typu roślinnych mleczek. Może być bazą do koktajlu, owsianki, ciasta czy budyniu, czy po prostu zastąpić
mleko w bezpośredniej konsumpcji.A wykonane samodzielnie, ucieszy podwójnie.
Składniki (na około 1 litr gotowego mleczka)1 szklanka
wiórków kokosowych ze świeżego opakowania (nie mogą bardzo wysuszone ani po prostu zleżałe, z otwartego dawno opakowania)1 łyżeczka
syropu klonowego (opcjonalnie, ja zwykle nie dodaję)szczypta
soli5 szklanek przegotowanej
wody (w tym 2 szklanki gorącej do zalania wiórków)
PrzygotowanieWiórki zalać 2 szklankami gorącej
wody i zostawić na kilka godzin (2-3 godziny), aby napęczniały. Ja robię to zwykle na całą noc. Następnie zmiksować najpierw na najwyższych obrotach blendera, stopniowo zmniejszając obroty i dolewając powoli około 1 szklankę
wody. Gdy masa zacznie ładnie oddawać kolor i pienić się, dolać resztę
wody, czyli 2 szklanki i nadal miksować, aby jak najbardziej rozdrobnić masę wiórkową i wydobyć z niej jak najwięcej esencji. Cały proces nie zajmuje więcej niż 10 minut. W razie potrzeby, gdy konsystencja wyda nam się zbyt gęsta, można dodać nieco więcej przegotowanej
wody, ale uważając, żeby zbytnio nie rozrzedzić konsystencji, bo smak i kolor będą mało intensywne.Gdy zakończymy miksowanie, mleczko należy przecedzić przez bardzo gęste sitko do innego naczynia. Masę pozostałą z miksowania możemy wykorzystać, piekąc kokosanki lub inne
ciasteczka, placuszki
kokosowe czy dowolne ciasto czy też nadzienie do niego.Mleczko można przechowywać w lodówce przez około 24 godziny.
Uwaga: gdy wlewamy mleczko do butelki czy jakiegokolwiek naczynia i wstawiamy do lodówki, liczmy się z tym, że praktycznie cały tłuszcz zbierze się w niskiej temperaturze na powierzchni
mleka. To naturalny proces i wtedy należy postawić je na chwilę w cieple, aby można było łatwo połączyć obie frakcje i cieszyć się jego smakiem.