Wykonanie
Co zrobić, gdy namoczyło się za dużo
daktyli, goście nie zjedli
migdałów, a w lodówce jest tylko
mleko kokosowe i
masło klarowane? Cóż, w spiżarni były jeszcze
płatki jaglane. Tak powstało to niecodzienne ciasto. Miałam wielką ochotę przygotować coś słodkiego, ale czasu ciągle brakowało i tak awaryjny pomysł stał się strzałem w dziesiątkę. Szybko, prosto i smacznie. Dobre na śniadanie, na przekąskę w pracy i na spacerze. Raj dla bezglutenowych i bezmlecznych smakoszy. Razem z pieczeniem przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Jest efektowne i nie rozpada się. Potrzebne są tylko sprawdzone
płatki jaglane. Kiedyś niestety trafiłam na gorzkie i popsuły nieco radość z pieczenia. Jakość produktów to podstawa w gotowaniu.

Składniki (na formę do tarty o przekroju 24 cm)3 szklanki
płatków jaglanych2 szklanki wrzątku0,5 szklanki
masła klarowanego lub
kokosowego tłuszczu0,5 szklanki
mleka kokosowego1 szklanka namoczonych
suszonych daktyli (powinny łatwo rozcierać się w palcach)1 szklanka obranych ze skórki
migdałów1
cukier waniliowy z prawdziwą
waniliąpłatki migdałowe do posypania ciasta2
mandarynki
Przygotowanie
Płatki wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Mieszać energicznie drewnianą łyżką aż wchłoną płyn i stworzą zwartą masę.
Masło klarowane lub tłuszcz
kokosowy rozpuścić,
migdały grubo posiekać. Do miski z
płatkami wlać
mleko kokosowe,
masło,
cukier waniliowy, wsypać
migdały,
daktyle i dobrze wymieszać. Masa powinna być kleista i zwarta. Włożyć masę do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieść łyżką. Można jeszcze sam środek ciasta posmarować roztartymi
daktylami. Wygładzić powierzchnię i posypać
płatkami migdałowymi.
Mandarynki podzielić na cząstki i ułożyć na środku ciasta, tworząc dowolny kształt. Wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 35 minut. Wystudzić i pokroić. Mniam...