Wykonanie
Dania z
królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj polecam
królika w sosie
śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny.

SKŁADNIKI1
królik (o. 1,5 kg.2 łyżki
sosu sojowegozioła do drobiumała
śmietana ( dałam 18%)WYKONANIE
Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy marynatę z
sosu sojowego i
ziół.
Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień wkładamy kawałki
królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy
wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę.
Śmietanę rozbijamy z odrobiną
wywaru, zalewamy
mięso i wstawiamy do pieczenia jeszcze na 15 min.


SMACZNEGO