ßßß Cookit - przepis na krem z buraków z płatkami migdałów

krem z buraków z płatkami migdałów

nazwa

Wykonanie

Czy zupy i kremy też smakują Wam najbardziej jesienią i zimą?
Przyjemne ciepło od środka uspokaja i rozgrzewa.
Jedni wolą zupy, inni kremy, ja zdecydowanie należę do tych drugich. Krem można zrobić z prawie wszystkich warzyw, ale z buraków to był mój pierwszy raz.
Miał być z topinamburu. W ramach przygotowań do warsztatów z kuchni polskiej udałam się na targ ekologiczny i kupiłam woreczek topinamburu, a raczej tak mi go sprzedano. Miał to być topinambur, a okazał się być zdecydowanie burakiem, czerwonym i soczystym.
A więc, zrobiłam krem z buraków, który udał się znakomicie, smakował wyjątkowo, a wyglądał jeszcze lepiej, barwa buraka jest niepowtarzalna.
Składniki:
600g buraków, obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki
3-4 łyżki masła
2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
około 500ml wywaru z warzyw
150ml śmietanki
biały pieprz, sól
płatki migdałów do posypania
Jak zrobiłam:
Obrane buraki i ziemniaki obsmażyłam na maśle, przez około 5 minut. Po tym czasie wlałam wywar i gotowałam, aż warzywa były zupełnie miękkie. Lekko przestudziłam, a potem zblendowałam na gładki krem; mój krem nie był idealnie gładki, bo ja taki lubię, ale można miksować, aż będzie aksamitny.
Doprawiłam solą i pieprzem, dolałam trochę śmietanki - śmietankę można pominąć, jeżeli zupa ma być bardziej dietetyczna - wymieszałam dokładnie.
Gotowy krem posypałam płatkami migdałów.
Według mnie krem jest najlepszy na ciepło, ale zimny też jest bardzo dobry.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/10/krem-z-burakow-z-patkami-migdaow.html