ßßß Cookit - przepis na Frytki z serem żółtym, majonezem i keczupem

Frytki z serem żółtym, majonezem i keczupem

nazwa

Wykonanie

Frytki z serem, majo­ne­zem i keczu­pem to jedna z moich ulu­bio­nych… potraw, jeśli nie będzie nad­uży­ciem okre­śle­nie tego wyna­lazku potrawą. Wszystko co naj­waż­niej­sze napi­sane zostało już we wstę­pie, tutaj dodam tylko, że mimo, iż ta potrawa odro­binę dziw­nie wygląda i jej skład może być zasta­na­wia­jący, to w moim odczu­ciu sma­kuje świet­nie — praw­dziwa eks­plo­zja smaku. Zwłasz­cza jeśli zasto­su­jemy odpo­wied­nie…
Składniki
500-750g mro­żo­nych fry­tek kar­bo­wa­nych (dowol­nych),
75g sera żół­tego, naj­le­piej pod­wę­dza­nego (nadaje fan­ta­styczny smak potra­wie). Nie­złe są też sery słod­kawe w smaku typu Maz­da­mer czy Rada­mer,
3 łyżki majo­nezu (oso­bi­ście uży­wam Deko­ra­cyj­nego, bo Kie­lecki jest dla mnie zbyt ostry),
keczup (prze­pa­dam za lidlo­wym, bo ma dużo pomi­do­rów, może być też pudlisz­kowy),
przy­prawa do ziem­nia­ków,
ewen­tu­al­nie boczek wędzony (obgo­to­wany).
Cie­ka­wostka
Tem­pe­ra­turę we wnę­trzu pie­kar­nika — jeśli ten nie posiada ter­mo­me­tru — możemy zmie­rzyć za pomocą taniego mul­ti­me­tru cyfro­wego z ter­mo­parą, dostęp­nego w skle­pach dla elek­tro­ni­ków. Pod­czas pomiaru sta­rajmy się, aby koń­cówka (sonda) prze­wodu pomia­ro­wego znaj­do­wała się w rów­nych odle­gło­ściach od ścia­nek pie­kar­nika. Zazwy­czaj prze­wód sondy można wygod­nie ufor­mo­wać i przy­trza­snąć drzwicz­kami w takim poło­że­niu, a mier­nik umie­ścić w dobrze dostęp­nym miej­scu, co uła­twia odczyt. Zysku­jemy wtedy bar­dzo dokładną kon­trolę tem­pe­ra­tury.
W cza­sie, gdy frytki się pieką, ście­ramy ser na tarce o gru­bych oczkach. Do spo­rej miski. Po upie­cze­niu frytki wycią­gamy i jesz­cze na papie­rze opró­szamy przy­prawą do ziem­nia­ków. Mają dużą powierzch­nię, więc przy­prawa rów­no­mier­nie się przy­lepi — to raz, a dwa — wymie­sza się dobrze pod­czas prze­sy­py­wa­nia do naczy­nia, w któ­rym będziemy łączyć frytki z pozo­sta­łymi skład­ni­kami. Frytki prze­sy­pu­jemy do miski z serem, doda­jemy majo­nez i mie­szamy, sta­ra­jąc się jak naj­mniej roz­ba­brać zawar­tość. Jest to pra­wie nie­wy­ko­nalne 😉 Zawsze tro­chę fry­tek się poła­mie.
Frytki z serem i majo­ne­zem roz­kła­damy do mise­czek (2 solidne por­cje) i jeśli potrzeba, to pod­grze­wamy tro­chę w mikro­fa­lówce. Deko­ru­jemy obfi­cie keczu­pem i poda­jemy. Jeśli komuś odpo­wiada mniej jar­skie jedze­nie, to potrawę możemy posy­pać z wierz­chu pokro­jo­nym w drobną kostkę, wędzo­nym, parzo­nym bocz­kiem — pycha!
Smacz­nego!
Frytki z serem źół­tym, majo­ne­zem i keczu­pem
Frytki przy­rzą­dzone w ten spo­sób to praw­dziwa bomba kalo­ryczna, która potrafi zaspo­koić głód na bar­dzo długo. Eks­plo­zja smaku!
Skład­niki:
frytki mro­żone — 700g
ser żółty pod­wę­dzany — 75g
majo­nez — 3 łyżki
ket­chup
przy­prawa do ziem­nia­ków
boczek wędzony, parzony (nie­ko­niecz­nie)
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/frytki-z-serem-majonezem-i-keczupem