Wykonanie
Frytki z
serem, majonezem i keczupem to jedna z moich ulubionych… potraw, jeśli nie będzie nadużyciem określenie tego wynalazku potrawą. Wszystko co najważniejsze napisane zostało już we wstępie, tutaj dodam tylko, że mimo, iż ta potrawa odrobinę dziwnie wygląda i jej skład może być zastanawiający, to w moim odczuciu smakuje świetnie — prawdziwa eksplozja smaku. Zwłaszcza jeśli zastosujemy odpowiednie…Składniki500-750g mrożonych frytek karbowanych (dowolnych),75g
sera żółtego, najlepiej podwędzanego (nadaje fantastyczny smak potrawie). Niezłe są też
sery słodkawe w smaku typu Mazdamer czy Radamer,3 łyżki majonezu (osobiście używam Dekoracyjnego, bo Kielecki jest dla mnie zbyt ostry),
keczup (przepadam za lidlowym, bo ma dużo pomidorów, może być też pudliszkowy),przyprawa do ziemniaków,ewentualnie
boczek wędzony (obgotowany).CiekawostkaTemperaturę we wnętrzu piekarnika — jeśli ten nie posiada termometru — możemy zmierzyć za pomocą taniego multimetru cyfrowego z termoparą, dostępnego w sklepach dla elektroników. Podczas pomiaru starajmy się, aby końcówka (sonda) przewodu pomiarowego znajdowała się w równych odległościach od ścianek piekarnika. Zazwyczaj przewód sondy można wygodnie uformować i przytrzasnąć drzwiczkami w takim położeniu, a miernik umieścić w dobrze dostępnym miejscu, co ułatwia odczyt. Zyskujemy wtedy bardzo dokładną kontrolę temperatury.W czasie, gdy frytki się pieką, ścieramy
ser na tarce o grubych oczkach. Do sporej miski. Po upieczeniu frytki wyciągamy i jeszcze na papierze oprószamy przyprawą do ziemniaków. Mają dużą powierzchnię, więc przyprawa równomiernie się przylepi — to raz, a dwa — wymiesza się dobrze podczas przesypywania do naczynia, w którym będziemy łączyć frytki z pozostałymi składnikami. Frytki przesypujemy do miski z
serem, dodajemy majonez i mieszamy, starając się jak najmniej rozbabrać zawartość. Jest to prawie niewykonalne 😉 Zawsze trochę frytek się połamie.
Frytki z
serem i majonezem rozkładamy do miseczek (2 solidne porcje) i jeśli potrzeba, to podgrzewamy trochę w mikrofalówce. Dekorujemy obficie keczupem i podajemy. Jeśli komuś odpowiada mniej jarskie jedzenie, to potrawę możemy posypać z wierzchu pokrojonym w drobną kostkę, wędzonym, parzonym boczkiem — pycha!Smacznego!
Frytki z
serem źółtym, majonezem i keczupemFrytki przyrządzone w ten sposób to prawdziwa bomba kaloryczna, która potrafi zaspokoić głód na bardzo długo. Eksplozja smaku!Składniki:frytki mrożone — 700g
ser żółty podwędzany — 75gmajonez — 3 łyżkiketchupprzyprawa do ziemniaków
boczek wędzony, parzony (niekoniecznie)