Wykonanie
Domowa deska
serów:Na desce powinno się znaleźć miejsce dla różnych gatunków
serów: twardych (np.
parmezan), pikantnych, delikatnych oraz pleśniowych (np.
Roquefort, Blue). Dodajmy dla urozmaicenia
sery z dodatkami (np. Speziato i Boschetto). Bez obaw ł ączymy
sery z
mleka krowiego z
serami owczymi (hiszpański Manchego, włoskie Pecorino Toscano lub pleśniowy Basajo) oraz kozimi.Układając
sery na półmisku lub desce, zaczynamy od najłagodniejszego, a
potem – podążając zgodnie z ruchem wskazówek zegara – dokładamy
sery coraz mocniejsze w smaku. P odczas degustacji
serów kierujemy się również metodą zaczynając od najłagodniejszych a kończąc na najbardziej intensywnych.Jeśli
sery - to najlepiej z
winem.schłodzony
szampan jest idealną parą dla wszystkich rodzajów
sera.do
serów twardych i półtwardych podajemy
wina czerwone, wytrawne.
sery kozie idealnie komponują się z
winem różowym oraz
białym wytrawnym lub lekkim czerwonym.do
serów ostrych z niebieską pleśnią w typie
Roqueforta podajemy
wina słodkie. W łączeniu
serów z
winem nie ma sztywnych zasad, więc warto wybrać połączenia na bazie własnych doświadczeń i eksperymentów. Pamiętajmy także o odpowiedniej temperaturze
wina oraz czasie otwarcia butelki.źródło:
Alma