ßßß
Składniki:300g malin1 szklanka cukru1 cukier wanilinowy (16g)4 płaskie łyżki żelatyny3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (w przypadku malin świeżych) lub 5 łyżek (w przypadku malin mrożonych)PrzygotowanieMaliny gotuje wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszam, by cukry dokładnie się rozpuścił. W przypadku użycia świeżych owoców lepiej dodać na początek 2-3 łyżeczki wody, by owoce się nie przypalały, jeżeli chodzi o maliny mrożone, one puszczą soki, więc nie ma potrzeby dolewania wody. Doprowadzam do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną zimnej wody i dodaje do owoców, cały czas mieszając. Gotuje całość na małym ogniu. Cztery łyżki żelatyny rozpuszczam w odrobinie wrzątku, dodaje owoce z garnka, mieszam, aby nie powstały grudki. Maliny zdejmuje z palnika, dodaje mieszankę z żelatyną i mieszam razem. Gorącą fuzulinę wlewam do słoiczka i zakręcam. Studzę. Przechowuje w lodówce.Frużelina malinowa idealnie nadaje się do lodów, gofrów oraz ciast.