Wykonanie
Lubicie
masło orzechowe? Bo ja bardzo. Ale jedna rzecz przeszkadza mi w
maśle ze sklepu. Nie lubię
masła w tego typu kremach ;) można by
rzec masło maślane... ale jednak wolę smak samych
orzechów. Dlatego też postanowiłam, że zrobię go sama. Znalazłam kilka przepisów w których użyte było wspomniane wcześniej
masło lub
olej, ale to mnie nie przekonało. Wreszcie znalazłam przepis najprostszy z możliwych i z użyciem tylko i wyłącznie
orzechów.
Orzechy same w sobie mają dużo tłuszczu, więc po co jeszcze go dodawać... szczerze to nie rozumiem tego, więc cieszę się bardzo, że moje
masło orzechowe jest po prostu
orzechowe:)Składniki:dowolna ilość
orzeszków ziemnych ( ja użyłam 350 g)
sól do smaku
Orzechy umieścić w misce blendera lub malaksera i miksować...(około 50 g można odłożyć, jeżeli chcemy uzyskać
masło crunchy, jeżeli lubimy smooth miksujemy wszystko)
miksujemy dalej...
miksujemy aż do uzyskania lejącej się masy, trwa to około 10 minut, czasami mniej. Jeżeli odłożyliście
orzechy to teraz należy je dodać i krótko zmiksować a później przełożyć masę do słoiczka lub zamkniętego pojemnika. I to tyle.UWAGA! Masa będzie gorąca.
Jak powiedzieliby Amerykanie yummy, a więc smacznego ;)