ßßß Cookit - przepis na BAGIETKI Z KAPARAMI NA ZAKWASIE DROŻDŻOWYM

BAGIETKI Z KAPARAMI NA ZAKWASIE DROŻDŻOWYM

nazwa

Wykonanie

Przepyszne mięciutkie i chrupiące bagietki. Nie ma to jak własne pieczywo! Polecam serdecznie!
Całkiem nowy i bardzo ciekawy przepis na zakwasie drożdżowym. na zakwas drożdżowy:
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 200ml wody
- 2-3 szczypty soli
Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
na ciasto główne:
- 700 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska
- 400ml wody
- 15 g soli
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- zaczyn drożdżowy (cały)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- mąką do podsypywania
Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Pyszotka!
Polecam serdecznie!
Zapraszam na FB!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/05/bagietki-z-kaparami-na-zakwasie.html