Wykonanie

Przepyszne mięciutkie i chrupiące
bagietki. Nie ma to jak własne
pieczywo! Polecam serdecznie!Całkiem nowy i bardzo ciekawy przepis na zakwasie
drożdżowym. na zakwas
drożdżowy:- 150 g
mąki pszennej chlebowej- 200 g
mąki pszennej- 10 g
drożdży świeżych- 200ml
wody- 2-3 szczypty
soliWszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.

na ciasto główne:- 700 g
mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska- 400ml
wody- 15 g
soli- 1/2 opakowania
drożdży świeżych- zaczyn
drożdżowy (cały)- 2 łyżki
oleju rzepakowego-
mąką do podsypywaniaCałe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy
bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Pyszotka!Polecam serdecznie!

Zapraszam na FB!