ßßß Cookit - przepis na CUKINIA Z PARMEZANEM

CUKINIA Z PARMEZANEM

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- cukinia (500 g)
- parmezan (45 g)
- jajko (1 szt)
- przyprawy (ja użyłam przyprawy do ziemniaków i frytek)
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spryskaną beztłuszczowym sprayem (lub natartą oliwą z oliwek). Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Cukinię sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki, jajko roztrzepać w miseczce z przyprawami. Na talerzyku wysypać połowę parmezanu. Obtaczać kolejno w jajku a następnie w parmezanie. Cukinię wykładać na blaszkę obok siebie, tak aby nie talarki nie nachodziły jeden na drugi.
Piec około 30 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę :)
Bardzo dobry dodatek do obiadu - zamiast standardowych warzyw.
Składniki odżywcze dla całej porcji (cała blacha 360 g po upieczeniu)
Białko: 27,57 g
Węglowodany: 16 , 31 g
Tłuszcze: 19 , 45 g
Kcal: 338
............................................................................................................................................................................................
Natomiast w 100 g:
Białko: 7,66 g
Węglowodany: 4 , 53 g
Tłuszcze: 5 , 4 g
Kcal: 94
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/CUKINIA-Z-PARMEZANEM.html