Wykonanie
Składniki:-
cukinia (500 g)-
parmezan (45 g)-
jajko (1 szt)-
przyprawy (ja użyłam
przyprawy do ziemniaków i frytek)Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spryskaną beztłuszczowym sprayem (lub natartą
oliwą z oliwek). Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Cukinię sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki,
jajko roztrzepać w miseczce z
przyprawami. Na talerzyku wysypać połowę
parmezanu. Obtaczać kolejno w
jajku a następnie w
parmezanie.
Cukinię wykładać na blaszkę obok siebie, tak aby nie talarki nie nachodziły jeden na drugi.Piec około 30 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę :)Bardzo dobry dodatek do obiadu - zamiast standardowych warzyw.



Składniki odżywcze dla całej porcji (cała blacha 360 g po upieczeniu)
Białko: 27,57 gWęglowodany: 16 , 31 gTłuszcze: 19 , 45 gKcal: 338............................................................................................................................................................................................Natomiast w 100 g:
Białko: 7,66 gWęglowodany: 4 , 53 gTłuszcze: 5 , 4 gKcal: 94