Wykonanie
Już jakiś czas temu zaczął się okres
przetworów, i skrzętnie staram się wykorzystywać wszystko co da się przetworzyć. A szczawiówka zimą, na dodatek z własnoręcznie przygotowanego szczawiu - to rzecz pyszna :)
Składniki :świeżo zerwany
szczawsólPrzygotowanie :
Szczaw dokładnie płuczę, po czym odrywam ogonki i osuszam. Siekam liście dość drobno, po czym po kolei: przekładam część do miski (na grubość ok. 2 cm), przesypuję łyżką
soli; kolejna warstwa szczawiu - znów
sól, i tak do końca. Gdy cały
szczaw jest posolony, odstawiam go na pół godziny, a
potem porządnie duszę go w dłoniach, by puścił jak najwięcej soku. Następnie przekładam do małych słoiczków, ubijając, do 3/4 wysokości, zalewam pozostałym
sokiem. Zakręcam słoiki i pasteryzuję 15 minut. Odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.