Wykonanie
Powidła jak to powidła - są oczywiście słodkie, gęste, takie prawie ciągnące się - pyszne. Smakują doskonale rozsmarowane na kromce świeżego
żytniego chleba, są idealne do naleśników lub zimą do
herbaty.


Składniki :Proporcje: na 1,5 kg
truskawek - 0,5 kg
cukruPrzygotowanie :
Truskawki myję i odrywam szypułki (w tej kolejności), po czym kroję
truskawki na pół, wrzucam je do szerokiego garnka i zasypuję
cukrem. Mieszam i odstawiam na godzinę, po czym wolno podgrzewam, aż cały
cukier się rozpuści. Wszystko gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym zostawiam do przestudzenia. Ten proces powtarzam minimum 5
razy. Gdy powidła po wystudzeniu mają pożądaną konsystencję, jeszcze raz je mocno podgrzewam, przekładam gorące do wyparzonych słoików, mocno zakręcam i odstawiam je do góry dnem do wystudzenia.