ßßß Cookit - przepis na Przetwory: Powidła truskawkowe

Przetwory: Powidła truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Powidła jak to powidła - są oczywiście słodkie, gęste, takie prawie ciągnące się - pyszne. Smakują doskonale rozsmarowane na kromce świeżego żytniego chleba, są idealne do naleśników lub zimą do herbaty.
Składniki :
Proporcje: na 1,5 kg truskawek - 0,5 kg cukru
Przygotowanie :
Truskawki myję i odrywam szypułki (w tej kolejności), po czym kroję truskawki na pół, wrzucam je do szerokiego garnka i zasypuję cukrem. Mieszam i odstawiam na godzinę, po czym wolno podgrzewam, aż cały cukier się rozpuści. Wszystko gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym zostawiam do przestudzenia. Ten proces powtarzam minimum 5 razy. Gdy powidła po wystudzeniu mają pożądaną konsystencję, jeszcze raz je mocno podgrzewam, przekładam gorące do wyparzonych słoików, mocno zakręcam i odstawiam je do góry dnem do wystudzenia.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/powida-truskawkowe.html