ßßß Cookit - przepis na Paleo Panna Cotta

Paleo Panna Cotta

nazwa

Wykonanie

Sierpień 23, 2014 19:41 napisane przez Miss Berry
Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów. Jest niezwykle prosty do wykonania i w zasadzie robi się ‚sam’, lecz najcięższym zadaniem jest wytrzymanie tych kilku godzin zanim można go zjeść. W połączeniu z truskawkowym sosem tworzy idealną kompozycję, lecz można także troszkę poeksperymentować i przyrządzić Panna Cottę w różnych odmianach.
Poniżej prezentuję przepis na Panna Cottę zgodną z dietą Paleo – bez cukru i z mniejszą ilością węglowodanów. Tradycyjny cukier zastąpiłam ekstraktem ze stewii i odrobiną syropu z agawy, w tym cały sekret. Zapewniam jednak, że Panna Cotta smakuje niesamowicie!
Paleo Panna Cotta
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 4 godziny
W sumie: 4 godziny 30 minut
Porcje: 6
Składniki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
odrobina aromatu waniliowego
5 listków żelatyny
500 g mrożonych truskawek
Przygotowanie
Przygotować Panna Cottę: Listki żelatyny moczyć 10 minut w zimnej wodzie.
W małym garnuszku zagotować mleko kokosowe. Dodać syrop z agawy, ekstrakt ze stewii i aromat waniliowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać.
Zawartość garnuszka przelać do 4 filiżanek. Odstawić na 30 minut, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotować sos truskawkowy: Mrożone truskawki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią. Gotować około 30 minut na małym ogniu, do momentu gdy truskawki zaczną się rozpadać, a sos trochę odparuje. Zawartość garnka przetrzeć przez sitko. Ostudzić.
Przygotować deser: Wyjąć filiżanki z Panna Cottą z lodówki i delikatnie wysunąć deser z naczyń. Można sobie pomóc umieszczając filiżanki w gorącej wodzie na 30 sekund.
Wyłożyć na talerzyki i polać sosem truskawkowym. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 160 g Kalorie: 185 kcal Tłuszcze: 12,3 g Węglowodany: 15,2 g Błonnik: 1,6 g Białko: 4,8 g
3 . 2.2807
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/paleo-panna-cotta