Wykonanie
Sierpień 23, 2014 19:41 napisane przez
Miss BerryPanna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów. Jest niezwykle prosty do wykonania i w zasadzie robi się ‚sam’, lecz najcięższym zadaniem jest wytrzymanie tych kilku godzin zanim można go zjeść. W połączeniu z
truskawkowym sosem tworzy idealną kompozycję, lecz można także troszkę poeksperymentować i przyrządzić Panna Cottę w różnych odmianach.Poniżej prezentuję przepis na Panna Cottę zgodną z dietą
Paleo – bez
cukru i z mniejszą ilością węglowodanów. Tradycyjny
cukier zastąpiłam ekstraktem ze
stewii i odrobiną
syropu z agawy, w tym cały sekret. Zapewniam jednak, że Panna Cotta smakuje niesamowicie!
Paleo Panna CottaAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 4 godzinyW
sumie: 4 godziny 30 minutPorcje: 6Składniki400 ml
mleka kokosowego2 łyżki
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu ze
stewiiodrobina
aromatu waniliowego5 listków
żelatyny500 g mrożonych
truskawekPrzygotowaniePrzygotować Panna Cottę: Listki
żelatyny moczyć 10 minut w zimnej wodzie.W małym garnuszku zagotować
mleko kokosowe. Dodać
syrop z agawy, ekstrakt ze
stewii i
aromat waniliowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną
żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać.Zawartość garnuszka przelać do 4 filiżanek. Odstawić na 30 minut, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.Przygotować sos
truskawkowy:
Mrożone truskawki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią. Gotować około 30 minut na małym ogniu, do momentu gdy
truskawki zaczną się rozpadać, a sos trochę odparuje. Zawartość garnka przetrzeć przez sitko. Ostudzić.Przygotować deser: Wyjąć filiżanki z Panna Cottą z lodówki i delikatnie wysunąć deser z naczyń. Można sobie pomóc umieszczając filiżanki w gorącej wodzie na 30 sekund.Wyłożyć na talerzyki i polać sosem
truskawkowym. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 160 g Kalorie: 185 kcal Tłuszcze: 12,3 g Węglowodany: 15,2 g Błonnik: 1,6 g
Białko: 4,8 g3 . 2.2807


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie