Wykonanie
Okres świąteczny to wspaniały czas, kiedy obdarowujemy się prezentami, a czas spedzamy w gronie najbliższych Nam osób. Atmosfera jaka towarzyszy Nam w tym czasie jest bezcenna.Jednak też kosztuje Nas wiele nerwów, biegania po sklepach, zastanawiania się czy właśnie ten prezent przypadnie do gustu najbliższej Nam osobie. Na koniec martwimy się jeszcze, żeby Nasze prezenty nie zostały znalezione w różnych zakamarkach domu. Dziś mikołajki, a więc pewnie nie jeden z Was znalazł już prezent pod poduszką. Dla tych co jednak nadal czekają proponuję pysznę rafaello – z nim na przyjście Mikołaja oczekuje się znacznie łatwiej.Dzisiejsza propozycja bardzo dobrze sprawdza się na rodzinnym
stole. Rafaello wyglądają ślicznie i jeszcze lepiej smakują. W mojej ocenie smak jest bardzo zbliżony do oryginału.

Składniki(Z przepisu wychodzi ok. 30 kuleczek)200g.
wiórków kokosowych1/2 kostki
masła1 kieliszek
wódki180g.
mleka w proszku130 g.
herbatników maślanych3 łyżki
cukru1/2 szklanki
wody30 sztuk
migdałów

Etapy przygotowania:1.
Migdały zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut i obieramy skórkę.2.
Herbatniki rozdrabniamy na bardzo drobno w blenderze. Do garnka wlewamy
wodę, kiedy się podgrzeje wsypujemy
cukier i gotujemy, aż się rozpuści.
Syrop odstawiamy do całkoitego wystygnięcia.3. Do zimnego
syropu wsypujemy wszystkie pozostałe skladniki, z tym, że
wiórków kokosowych dodajemy połowe. Pozostałe 100g. odstawiamy (będą potrzebne do obtaczania kuleczek). całośc dokładnie łączymy za pomocą łyżki.4. Nasz krem odstawiamy na lodówki na ok. 2h żeby zgęstniał. (Jeżeli masa wyjdzie nam za rzadka musimy dodać więcej zmielonych
herbatników lub
mleka w proszku).5. Krem bierzemy na fyżkę, wkładamy do środka
migdał, a na koniec ściągamy z łyżki do
wiórków kokosowych i formułujemy kształtną kuleczkę. Efekt naszej pracy wstawiamy do lodówki na 3-4 h.





Smacznego !!