ßßß
Składniki(Z przepisu wychodzi ok. 30 kuleczek)200g. wiórków kokosowych1/2 kostki masła1 kieliszek wódki180g. mleka w proszku130 g. herbatników maślanych3 łyżki cukru1/2 szklanki wody30 sztuk migdałów
Etapy przygotowania:1. Migdały zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut i obieramy skórkę.2. Herbatniki rozdrabniamy na bardzo drobno w blenderze. Do garnka wlewamy wodę, kiedy się podgrzeje wsypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Syrop odstawiamy do całkoitego wystygnięcia.3. Do zimnego syropu wsypujemy wszystkie pozostałe skladniki, z tym, że wiórków kokosowych dodajemy połowe. Pozostałe 100g. odstawiamy (będą potrzebne do obtaczania kuleczek). całośc dokładnie łączymy za pomocą łyżki.4. Nasz krem odstawiamy na lodówki na ok. 2h żeby zgęstniał. (Jeżeli masa wyjdzie nam za rzadka musimy dodać więcej zmielonych herbatników lub mleka w proszku).5. Krem bierzemy na fyżkę, wkładamy do środka migdał, a na koniec ściągamy z łyżki do wiórków kokosowych i formułujemy kształtną kuleczkę. Efekt naszej pracy wstawiamy do lodówki na 3-4 h.



Smacznego !!