Wykonanie

Tak, skórka skórce nie równa. Mój przepis na
pomarańczową http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/01/nie-gesia-czyli-skorka-pomaranczowa.html skórkę w
syropie poznaliście całkiem niedawno.Chciałam się dzisiaj z
Wami podzielić bardzo prostym przepisem, a właściwie sposobem na szybkie uzyskanie aromatycznej
skórki pomarańczowej. Ja przepadam za
pomarańczami, za ich smakiem, aromatem, zapachem i wszystkim co jest związane z nimi ...Pamiętam, miałam koleżankę Beatę, z którą z lubością sączyłyśmy godzinami przy
kawie i ploteczkach z okolic kuli ziemskiej, a czasami wychodziłyśmy nawet poza naszą galaktykę :-) ... więc sączyłyśmy nic innego jak
likier pomarańczowy Cointreau (
likier z gorzkich
pomarańczy najczęściej hiszpańskich i haitańskich). Rozmowy typowo babskie - można się domyślać o kim i o czym. Nigdy
potem Cointreau z
lodem i tylko z
lodem nie smakowało mi tak bardzo :-) Zresztą Beata była świetną babką :-) Przegadałyśmy nie jedno popołudnie i na tamten czas byłyśmy sobie bardzo pomocne.Jest bardzo aromatyczna, prosta w wykonaniu. Możecie ją dodawać do ciast, naleśników,
białego sera,
dżemów zup, do czego Wam fantazja podpowie :-)Co będzie potrzebne:do wykonania niewielkiej ilości
skórki pomarańczowej potrzebna jest1
pomarańczaJak wykonać:
Pomarańczę umyj pod bieżącą
wodą, wyszoruj, następnie sparz dwukrotnie wrzątkiem. Sparzoną
pomarańczę wysusz dokładnie, odczekaj aż przestygnie. Tak przygotowaną
pomarańczę zetrzyj delikatnie (skórkę) na tarce o drobnych oczkach – tak aby nie ścierać skórki z albedo (ta biała część pod skórką) . Tak przygotowaną skórkę wyłożyć na papier do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Ja suszę zwykle w temp ok. 180 stopni C przez 10-15 min (przy okazji czegoś – co się akurat piecze w piekarniku). Trzeba uważać bo skórka jest bardzo delikatna i może się łatwo przypalić. Trzeba jej pilnować. Za to po wyjęciu cudny zapach i aromat :-) (w smaku lekka goryczka).Robię ją sobie kiedy brakuje mi kandyzowanej albo w
syropie.Przechowuję w szczelnym słoiczku aby zachować aromat jak najdłużej.

A tu już wysuszona
skórka pomarańczowa z jednej
pomarańczy