ßßß Cookit - przepis na Skórka skórce ...czyli suszona skórka pomarańczowa.

Skórka skórce ...czyli suszona skórka pomarańczowa.

nazwa

Wykonanie

Tak, skórka skórce nie równa. Mój przepis na pomarańczową http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/01/nie-gesia-czyli-skorka-pomaranczowa.html skórkę w syropie poznaliście całkiem niedawno.
Chciałam się dzisiaj z Wami podzielić bardzo prostym przepisem, a właściwie sposobem na szybkie uzyskanie aromatycznej skórki pomarańczowej. Ja przepadam za pomarańczami, za ich smakiem, aromatem, zapachem i wszystkim co jest związane z nimi ...
Pamiętam, miałam koleżankę Beatę, z którą z lubością sączyłyśmy godzinami przy kawie i ploteczkach z okolic kuli ziemskiej, a czasami wychodziłyśmy nawet poza naszą galaktykę :-) ... więc sączyłyśmy nic innego jak likier pomarańczowy Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy najczęściej hiszpańskich i haitańskich). Rozmowy typowo babskie - można się domyślać o kim i o czym. Nigdy potem Cointreau z lodem i tylko z lodem nie smakowało mi tak bardzo :-) Zresztą Beata była świetną babką :-) Przegadałyśmy nie jedno popołudnie i na tamten czas byłyśmy sobie bardzo pomocne.
Jest bardzo aromatyczna, prosta w wykonaniu. Możecie ją dodawać do ciast, naleśników, białego sera, dżemów zup, do czego Wam fantazja podpowie :-)
Co będzie potrzebne:
do wykonania niewielkiej ilości skórki pomarańczowej potrzebna jest
1 pomarańcza
Jak wykonać:
Pomarańczę umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj, następnie sparz dwukrotnie wrzątkiem. Sparzoną pomarańczę wysusz dokładnie, odczekaj aż przestygnie. Tak przygotowaną pomarańczę zetrzyj delikatnie (skórkę) na tarce o drobnych oczkach – tak aby nie ścierać skórki z albedo (ta biała część pod skórką) . Tak przygotowaną skórkę wyłożyć na papier do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Ja suszę zwykle w temp ok. 180 stopni C przez 10-15 min (przy okazji czegoś – co się akurat piecze w piekarniku). Trzeba uważać bo skórka jest bardzo delikatna i może się łatwo przypalić. Trzeba jej pilnować. Za to po wyjęciu cudny zapach i aromat :-) (w smaku lekka goryczka).
Robię ją sobie kiedy brakuje mi kandyzowanej albo w syropie.
Przechowuję w szczelnym słoiczku aby zachować aromat jak najdłużej.
A tu już wysuszona skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/01/skorka-skorce-czyli-suszona-skorka.html